Kuncer – lody autorskie

Któż z nas nie lubi lodów? Ja takich nie znam 🙂 Dlatego nasze pierwsze blogowe kroki w kierunku gastronomicznym kierujemy nigdzie indziej, jak do bródnowskich słodkości.

Lodziarnia Kuncer to autorski projekt Joanny Kuncer. Kobiety, która przebojem wdarła się na cukierniczy rynek w Warszawie i rozkochała w sobie wszystkich lodożerców. Co wyróżnia ‘Kuncera’ od innych lodziarni? Sprawdźcie sami 🙂

Kuncer – lody autorskie
Adres: Wyszogrodzka 1 (Bródno) oraz Mickiewicza 27 (Żoliborz)
www: www.pracowniakuncer.pl/

Słowem wstępu o lokalu

Chociaż od jakiegoś czasu Kuncer otwarty jest również na Żoliborzu to skupimy się na lokalu na prawobrzeżnym Bródnie. Jest to bowiem miejsce, gdzie wszystko się zaczęło, a mamy nadzieję (i życzymy autorce z całego serca), że to dopiero początek.

Do Kuncera o tyle łatwo trafić, że znajduje się tuż obok Parku Bródnowskiego. Ponadto ma bardzo dobrze widoczne logo, a latem w ogródku przesiadują tłumy ludzi, kolejka zaś potrafi zakręcać za blok 🙂 Wieczorami podwieszane lampki nadają temu ogródkowi niesamowitego klimatu.

Wnętrze to w zasadzie mała, ale jakże przytulna kawiarenka, której wnętrze otula ciepłem dzięki jasnym, pastelowym kolorom różu, beżu i bieli. Klimatu dodają drewniane jasne stoły i krzesła, a całość dopełnia przeszklona witryna z pięknie zdobionymi ciastami, tartami i innymi wypiekami.

Nie możemy też zapomnieć o bardzo mile usposobionej obsłudze (młode dziewczęta), która zawsze uśmiechnięta pomoże wybrać i doradzi, gdy nie mamy pewności, co zamówić.

IMG_0077
IMG_0079

Lody Kuncer? Kocham!

Przejdźmy zatem do tego na co wszyscy czekają. Na wrażenia dotyczące lodów. Najważniejszy w lodach jest smak, ale nie byłoby go bez dobrych naturalnych składników. Zaś odpowiednie połączenia składników tworzą niepowtarzalne smaki. Koło się zamyka, w tym wypadku idealnie! Lody Kuncer to przede wszystkim zmienność smaków. Smaki są codziennie inne i dlatego tak często wizytujemy tę krainę szczęścia 🙂

Monika: Ostatni najbardziej trafiają do mnie lody “sernik z maliną i ciasteczkową kruszonką” oraz “sorbet cytrynowy z miętą“. Pierwszy smak zawiera lekką nutę kwaskowatego sernika i kawałki liofilizowanych malin oraz kawałki kruchych ciasteczek. Drugi smak jest idealnie kwaśny, ale jednocześnie odświeżony przez miętę, która dobrana jest w idealnych proporcjach.

Rafał: Gdybym miał wybrać tylko dwa smaki to bezsprzecznie wygrywają: “sorbet cytrynowy” i “sorbet z belgijskiej czekolady“. Najlepsze lody cytrynowe jakie jadłem, a sorbecie z czekolady mogę tylko powiedzieć “niebiański”. Zresztą zawsze dobieram smaki tak by na samym spodzie był jakiś kwaśny sorbet, a na górze słodkie (nieowocowe) smaki. Balans smakowy jest niesamowity.

IMG_0239

Nie trafiliśmy jeszcze na słabe lody. Były takie, które nas nie rozłożyły na łopatki, ale to zdarza się rzadko. Podsumowując chcielibyśmy wspomnieć o cztereach rzeczach, które mogą być istotne z punktu widzenia konsumenta:

  1. Sposób podania to do wyboru kartonik lub wafelek (rożek)
  2. Nowe smaki odkrywać można poprzez dobranie porcji ‘na spróbowanie’ (mini porcyjka na patyku, jako dodatek do lodów)
  3. Cena gałki: 5 PLN
  4. Dodatki w postaci różnych polew i posypek

Z doświadczenia powiemy tak: dwie gałki w kartoniku + porcja na spróbowanie jest akuratna. Trzy gałki w różku + porcja na spróbowanie to zdecydowanie duuuuża porcja 🙂

To jeszcze szybka wyliczanka smaków, które zapadły nam w pamięci i gorąco polecamy: sorbet marakuja, sorbet malinowy, sorbet wiśnia bez cukru, słony karmel, rafaello, czekolada z miętą, jogurt z maliną, bounty, pomarańcza z imbirem, prosecco z truskawką, biała krówka, palone masło, no i dużo by jeszcze wymieniać.

IMG_0657
IMG_0074

Zresztą o smaku lodów mówi zdobycie nagrody publiczności za najlepszy smak na Gelato Festival 2017, czyli najważniejszym evencie włoskich lodów rzemieślniczych. Pani Joanna Kuncer skomponowała smak Prowansalska Pavlova – lody lawendowe przekładane konfiturą truskawkową i chrupiącymi bezikami. Czy trzeba coś jeszcze dodawać?

A co oprócz lodów?

Oprócz lodziarni lokal ma również aspiracje cukiernicze. My uwielbiamy tutejsze kokosanki jako mini przegryzkę, ale co właściwie jeszcze oferuje Kuncer?

  • Liège Waffles – czyli wafle belgijskie oferowane w gotowych zestawach lub komponowane samemu (z owocami, kremami, polewami, bitą śmietaną, bakaliami, syropami i czego jeszcze dusza zapragnie);
  • Koktajle – mleczne oraz na bazie owoców i warzyw (jedyna rzecz, której jeszcze nie próbowaliśmy);
  • Naleśniki – podobnie jak wafle belgijskie skomponowane według przeróżnych smaków i wzorców (pyszne!);
  • Ciasta i tarty – kolejne ze wspaniałych rozkoszy oferowanych przez lokal, których trzeba spróbować (serniki palce lizać);
  • Kawa – na zimno i na gorąco; bardzo dobra i aromatyczna (ma kopa!)

Ponadto torty na zamówienie, gorąca herbata i czekolada na miejscu, ciasteczka, beziki, pucharki owocowe i wiel wiele innych. POLECAMY!!!

20170830_151727

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.